Merluciu cu scordolea (Mpakaliaros skordalia - Μπακαλιάρος σκορδαλιά)


Acest fel de mancare se prepara in Grecia neaparat pe 25 Martie cand este sarbatoarea Bunei Vestiri (este dezlegare la peste). Tot in aceasta zi, 25 Martie, este si Ziua Natioanala a Greciei, iar grecii, dupa ce se intorc de la paradele organizate cu aceasta ocazie, au pe masa neaparat "bakaliaros me skordalia". Trebuie sa precizez ca in Grecia se gaseste acest merluciu sarat si trebuie desarat inainte cu vreo 2 zile, dar va voi explica totul pas cu pas.

Ingrediente:

merluciu (in sare)
1 cutie bere
faina
sos de usturoi (scordolea)

Mod de preparare:

Punem la desarat pestele in apa, dupa ce ii scotem pielea. Il tinem in apa timp de 24 pana la 36 de ore si schimbam apa de 3-4 ori/zi.
Preparam sosul pentru pane. Intr-un bol mare punem faina si berea pana obtinem un aluat ca pentru clatite (poate putin mai gros, incercam cu o bucata de peste, o punem in aluat si daca aluatul ramane pe peste, atunci are consistenta potrivita). Rupem cu degetele fasii din peste si le inmuiem bine in aluat si le prajim in tigaia cu ulei din belsug, bine incins, pentru putin timp, pana se rumeneste pestele usor pe ambele parti. Mare atentie, la prajire, sar multi stropi de ulei incins, eu folosesc o manusa de bucatarie sau un prosop de bucatarie infasurat pe mana cu care intorc pestele. Se serveste cu sos de usturoi, pe care e bine sa-l preparam cu o zi inainte, pentru un plus de gust.

Comentarii